Zoek op trefwoord [uitgebreid zoeken]
Inhoudsopgave:
1. Home

2. Instituut ICI

3. Publicaties


5. Autobiografie

6. Weblog

7. Contact
 
12.12.2018, 00:03
Weblog overzicht · Zoek een bericht

Bericht - 3853 keer gelezen
Koran verbieden
Geert Wilders riep in een ingezonden stuk in de Volkskrant van 8 augustus om de Koran te verbieden, ook in de moskee. Een onuitvoerbare oproep vanwege de grondwettelijke godsdienst vrijheid. Niets aan de hand.

Des te interessanter zijn de reacties op deze oproep.
Stel dat Wilders een oproep zou doen om mijn Thora te verbieden in onze synagogen. Mijn enige reactie en die van vele geloofsgenoten, daar ben ik zeker van, zou zijn het ophalen van mijn schouders vergezeld met een glimlach en de gedachte: ‘Ge doet maar’. Daarom was ik stomverbaasd over de enorme aandacht die deze oproep in de media heeft gekregen en de heftigheid van de reacties. Zelfs het Kabinet ontbrak de vakantie om overleg hierover te voeren, een snelle bericht op te stellen om via het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan alle ambassades te laten weten dat er geen gevolg zal worden gegeven aan de oproep van Wilders. Allicht niet. Het kan niet eens. Maar waarom dan zo’n overbodige overdreven reactie? Uit angst. Angst voor mogelijke boze reacties van Moslims en Islamitische landen. En zoals bekend “angst is een slechte raadgever’. Het benadrukt ook de ‘achterstelling’, de betutteling van de Moslims, als je goed over nadenkt. Zo van als het om een vergelijkbare oproep zou gaan tegen Joden, Christenen, Hindoestanen of Humanisten zouden we ons daar niet druk over maken. Die bevolkingsgroepen kunnen daar best tegen en zijn in staat daarmee naar goed dunken om te gaan; niemand hoeft voor hen in het verweer te komen. Maar als het om een uitspraak, een oproep tegen Moslims gaat, dan moeten we deze in bescherming nemen en voor hen opkomen.

Als je hetzelfde zou doen als ouder of leraar om het ene kind zich zelf te laten redden met kritiek of pesterij terwijl je voor het andere kind overdreven bezorgd en beschermend optreed, zou je als een slechte opvoeder worden gezien, terecht (tenzij het werkelijk om een ‘minder valid’ kind zou gaan). Tot daar aan toe, maar de gevolgen voor de ontwikkeling van het overbeschermd kind zijn fataal. Zodoende zal dat kind nimmer leren zich gezond weerbaar te maken.

Met de overdreven misplaatste reacties op Wilders maak je Moslims niet weerbaar en des te meer krijgen zulke oproepen juist veel aandacht en dientengevolge nog groter aanhang, hetgeen juist zijn tegenstanders willen voorkomen.

 
Copyright © 1982-2010 - ICI - Alle rechten voorbehouden