Twee nieuwe boeken van de Pinto’s. vl.n.r. Yaël Pinto, Frits Bolkestein, ambassadeur Bawly en David Pinto. ©Jos van Leeuwen

Boek aanbieding aan Frits Bolkestein en de Israëlische Ambassadeur

Nieuwsblad van het Noorden, 19-05-1995

Twee nieuwe boeken van de Pinto’s

Het was geen vrolijke boodschap die David Pinto – directeur van het Inter-Cultureel Instituut in de stad Groningen – gisteren had voor zijn gehoor. Wanneer er niet snel wat verandert aan het minderhedenbeleid van de regering, dan gaan we rampspoed tegemoet.
Pinto deed die uitspraak bij de presentatie van een door hem geschreven boek dat als titel ‘Het virus cultuurverschillen, diagnose en recept’ (met opvallende tekeningen van Nico Visscher) meekreeg. Zijn echtgenote – Yaël Pinto – presenteerde die dag eveneens een boek waarin haar man ook een aandeel heeft: ‘Interculturele conflicten, theorie en praktijk’.

David Pinto – ik schreef al over zijn instituut – veroorzaakte in juni ’88 nogal wat opschudding met de uitspraak dat etnische minderheden langzamerhand doodgeknuffeld waren en hij doorbrak met het taboe op de minderhedendiscussie. In Den Haag waar beide boeken ten doop werden gehouden. had
Pinto evenmin een vrolijke boodschap. “Over twintig jaar zal tien procent van de Nederlandse beroepsbevolking allochtoon én werkloos zijn als we zo doorgaan”, zei hij, pleitend voor een strak ‘inburgeringsprogramma’ voor allochtonen dat moet beginnen in de hoogste klassen van de lagere school.

In VVD-leider Frits Bolkestein vond hij een medestander. Pinto heeft alls eerste in ons land de discussie aangezwengeld en baanbrekend werk verricht”, zei de liberaal die direct na zijn speech honderd meter verderop de paarse regeringscoalitie mede moest voorbereiden. Onder het gehoor van de Pinto’s ook de Israëlische ambassadeur Bawly die voortreffelijk Nederlands praat. Zijn ouders hadden een fietsenzaak in Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.