De Telegraaf, 28-5-1994

David Pinto wil nieuw minderhedenbeleid

DEN HAAG – De protestacties tegen vertegenwoordigers van de Centrum Partij en het aan de schandpaal nagelen van racisten brengt volgens dr. David Pinto, directeur van het Inter-Cultureel Instituut in Groningen, een beter begrip, tussen Nederlanders en buitenlanders geen stap dichterbij.’

Dr. Pinto, een uit Marokko afkomstige intercultureel psycholoog, vindt het taboe om migranten openhartig te bespreken zelfs levensgevaarlijk. Volgens hem houdt het bewust vermijden van een
dergelijke discussie zelfs een dringend noodzakelijke oplossing tegen. De psycholoog meent, dat het minderhedenprobleem in Nederland jarenlang verkeerd is aangepakt doordat migranten door het Nederlands Centrum Buitenlanders en een leger aan welzijnswerkers zijn, “doodgeknuffeld” en onmondig zijn geworden.
Bij de presentatie van zijn, samen met zijn echtgenote drs. Yaël Pinto geschreven boek “Interculturele conflicten” en zijn nieuwe standaardwerk “Het virus cultuurverschillen” , die onlangs in Den Haag aan VVD-leider Bolkestein werden aangeboden, pleit Pinto voor een radicale ommezwaai van het minderhedenbeleid. De directeur van het Inter-Cultureel Instituut dringt er op aan zo snel mogelijk in scholen en bedrijven met lessen en cursussen cultuurverschillen te beginnen. Met het beter leren begrijpen van elkaars achtergronden kunnen heel wat meer problemen
worden opgelost, dan met vrijblijvende kookcursussen, waartoe het multi-culturele onderwijs zich vaak nu nog beperkt.

Bolkestein en neemt boeken van de Pinto’s in ontvangst.
Foto Jos van Leeuwen

Beledigen

Zo zal een spaarbank moslimklanten dodelijk beledigen door hen argeloos een spaarvarkentje aan te bieden. En zijn Marokkaanse werknemers vaak totaal niet gediend van goed bedoelde complimentjes over hun echtgenote of vriendin.
De Pinto’s maken Nederland op een verrassende manier wegwijs om op een eenvoudige manier problemen te vermijden in onze multi-culturele samenleving.

Drs. Yaël Pinto & dr. David Pinto “Interculturele conflicten”.
Dr. David Pinto “Het virus cultuurverschillen” Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, Houten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.