Samuel Paty en het gelijk van Wilders

https://www.ongehoordnederland.nl/category/blog/

Vrijdag 16 oktober 2020 is de Franse leraar Samuel Paty onthoofd door een moslim, onder het uitroepen van Allahu akbar. Het gebeurde in de voorstad Conflans-Sainte-Honorine ten noordwesten van Parijs. De leraar liet tijdens een les over persvrijheid onder andere karikaturen van de profeet Mohammed zien.

Lange tijd werd van de hand gewezen dat jihadistisch geweld ‒ 267 doden sinds 2012 bij ruim twintig aanslagen in Frankrijk ‒ te maken heeft met het wezen van de islamitische leer. De aanslagen werden vaak gezien als acties van individuen en om stigmatisering van moslims te voorkomen werd in algemene termen gesproken. Ditmaal merkte president Emmanuel Macron de aanval dezelfde avond nog aan als terrorisme. Jihadistisch terrorisme. Vergoelijkers en andere dwaallichten van de but brigade, zoals Salman Rushdie die treffend heeft genoemd, kwamen nu in de media nauwelijks aan het woord. Het is een islamitisch geïnspireerde terreurdaad, punt uit. Frankrijk is vastberaden en treedt ferm op. Opruiende video? Moskee dicht. De Grande Mosquée de Pantin is al gesloten.

In Nederland, na de afslachting van Theo van Gogh in 2004 om dezelfde reden, door de Marokkaanse moslim Mohammed Bouyeri, ging Koningin Beatrix troostend op bezoek bij een Marokkaans jeugdhonk. Niet naar de ouders van Theo van Gogh. Job Cohen bezocht de ouders van de moordenaar. Beschamend. Een groot verschil met Frankrijk nu.

Martin Sommer wees op het verschil tussen Nederland en Frankrijk in zijn Volkskrantcolumn van zaterdag 24 oktober: ‘In Frankrijk hebben ze ook geen ministers als Sigrid Kaag, die het woord islam niet in de mond durven nemen als ze hun treurnis uitspreken.’

Er kwamen hier in Nederland geen grote demonstraties en massale verontwaardiging over de barbaarse daad, zoals wel toen de Amerikaanse politie een zwarte drugscrimineel doodde. Eigenlijk zouden álle media Mohammedcartoons moeten publiceren. Op de spandoeken van de demonstranten zouden Mohammedcartoons moeten prijken, het enige antwoord op de moslims die eisen dat ze niet gekwetst worden.

Nog meer kiezers zullen na deze barbaarse daad aan Geert Wilders denken en vaststellen hoezeer hij gelijk heeft. Geert Wilders behoort tot de categorie ‘een parelduiker vreest den modder niet’ (Multatuli). Hij verdient wat mij betreft een standbeeld. Hij bracht Fitna uit en gaat vasthoudend door met de goede strijd, ondanks alle bedreigingen. Hij blijft attenderen op ‘het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed’, wiens volgelingen hem als volmaakt gedragsvoorbeeld zien.

Het zou mij niet verbazen als Wilders ooit wordt uitgeroepen tot een van de grootste geesten, visionairs en moedige hervormers die de geschiedenis heeft gekend. Je moet niet alleen de eigenschappen van een held bezitten om tegen de stroom in te blijven roeien in een tijdperk en in een landje waar de angst voor moslims zo groot is. Om zo vastberaden je boodschap continu uit te blijven dragen, heb je aan gewone moed niet genoeg. Wilders zal de geschiedenis ingaan als een held van formaat.

Er komt een dag dat ook moslims zullen inzien dat Wilders geen onzin over hun religieuze ideologie heeft verkondigd. Wilders heeft nooit zijn pijlen gericht op Allah. Dat is immers enkel het Arabisch woord voor God. Hij heeft een probleem met de figuur Mohammed en zijn overgeleverde wrede politiek-ideologische boodschap. En wat hij zegt, is getrouw aan de islamitische bronnen. Het is voor moslims niet eenvoudig zich inhoudelijk te verweren tegen Wilders’ verhaal. Salafisten leggen de ware islam op dezelfde manier uit.

Het is onbegrijpelijk, bekeken vanuit de westerse rechtsstaat, dat louter na islamkritiek, een cartoon, een belediging of een onthulling over Mohammed er gewelddadige acties en onthoofdingen volgen. Wat men ook over Mozes of Jezus zegt, schrijft, beweert of tekent, er zullen geen moorden volgen. Ook als iemand de Bijbel zou verbranden op de Dam, zou hij blijven leven. Gekwetste joden en christenen respecteren de vrijheid van meningsuiting.

Het is van tweeën een. Of je bent zeker over jouw God en jouw ideologie en je haalt je schouders op als iemand jouw overtuiging wil bagatelliseren, bekritiseren of zelfs belachelijk maken. Of je twijfelt over de juistheid en de kracht van je geloof; in dat geval moet iedereen die nog meer twijfel zaait, hard bestraft worden. Is het niet veelzeggend dat van alle grote godsdiensten alleen moslims reageren met dreiging, geweld, terreur, moord en onthoofding op beledigingen of kritiek op hun profeet of diens geschriften?

Dat is ook wat Wilders consistent uitdraagt met feiten en cijfers, met woorden en beelden. Mogen moslims niet geloven wat ze willen? Zeker wel. Maar mag Wilders in zijn eigen land zijn visie en overtuiging over het bizarre en mensonterende van die religieuze ideologie verkondigen hoe en waar hij dat wenst? Het antwoord zou moeten luiden: uiteraard mag hij dat. Maar helaas, de praktijk wijst uit van niet. Hij kan geen stap verzetten zonder zware bewaking. Dag en nacht, al vijftien jaar.

Macron beschreef terecht de islam als een religie die wereldwijd ‘in crisis is’. Moslims sidderen van angst bij satire of islamkritiek. Ook Europeanen zijn bang: om krachtig op te treden tegen de uitwassen van de islam. Bang voor islamitisch geweld. Ze zouden niet degene die gewoonweg zijn recht van meningsuiting uitoefent moeten inperken. Ze zouden moeten optreden tegen de barbaren die dat recht met geweld ongedaan willen maken. Het is duidelijk: de islam is duidelijk niet compatibel met het Westen.

En wat nu? Op deze vraag van Pieter van Vollenhoven op Twitter antwoordde ik: ‘ALLE moslims, ja allen een premie verstrekken om het Westen te verlaten. Zij blij als moslim door te leven, wij de vrijheid, moderniteit en Verlichting terug. Win-win. Wat vind je hiervan?’

Kustaw Bessems schreef in zijn column in de Volkskrant van zaterdag 24 oktober: ‘De enige echte manier zou zijn om die Mohammed toch eindeloos en schitterend belachelijk te maken, net zo lang tot al zijn aanhangers wat eelt op de ziel hebben. Omdat van kritiekloze verering en humorloze verheerlijking altijd onverdraagzaamheid en onderdrukking komen.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.