Achtergrond

Mijn roots…

Pinto, is een Joods-Portugese naam.

De Pinto’s zijn in de zeventiende eeuw, daartoe noodgedwongen, over de wereld gaan zwerven. Zo kwamen mijn voorouders in Marokko terecht. Met deze Portugese roots, ben ik een telg
van de stam (Tribu) Ait Izdeg, een Berber stam in Ksr Atmanou Moussa aan de hoge Atlas in Marokko.

Midelt

Studieprijs aan de Rabbinale Academie in Rabat

Geboren in het prachtige stadje Midelt in een Joods orthodox gezin. Helemaal exact wanneer is niet bekend omdat er in afgelegen plattelandse gebieden (en niet alleen in Marokko) niet werd geregistreerd. Spoedig werd duidelijk dat ik goed kon leren en zo verliet ik op jonge leeftijd het ouderlijk huis om in de grotere steden Meknès, Sefrou en Rabat te gaan studeren. In Rabat studeerde ik voor ‘Dayan’ (Rabbijn).

Eerste migratie

Net als de meeste Joden in Arabische landen, besloten mijn ouders op een gegeven moment naar Israël te emigreren.
Ik was niet van plan mee te gaan, maar deed het toch vanwege ‘de tranen van mijn moeder’ (zoals beschreven in het boek ‘De wereld volgens Pinto’).

In Israël, was het eerst moeilijk maar snel werd het beter,
door te werken als leraar en vele activiteiten daarnaast binnen de Histadroet (Vakbond) en de Arbeiderspartij. Daar op een wonderlijke wijze een Nederlands meisje ontmoet.

Mee gevochten in de zesdaagse oorlog aan het front, eerst van Jordanië en daarna van Syrië. Schoonmoeder en een ex-lerares van mijn wijlen Nederlandse vrouw, zorgden voor een ticket om een paar weken in Nederland ‘wat bij te komen’.

Bijscholing in Israël

Wachten in Nederland

Tweede migratie

Door samenloop van diverse omstandigheden, moest hier in Nederland gewacht worden op reispapieren uit Israël die alsmaar niet kwamen. En zo kwam de migratie naar Nederland tot stand. Onbedoeld. En zo begon ook een ‘reis’ met onbekende bestemming.